STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Welke airco heb ik nodig?

keuzestress bij het kiezen van een airco voor thuis?

Welke airco heb ik nodig? Zoveel om rekening mee te houden, zoveel keuze maar waar moet ik rekening mee houden en wat is belangrijk bij het kiezen van de juiste airco voor bij mij thuis. Wij helpen u graag om de juiste oplossing te selecteren voor uw huis.

Met onderstaande informatie hopen we je stap voor stap mee te nemen in de belangrijkste keuzen bij het selecteren van de juiste airco oplossing voor thuis;

Airco kiezen

WELKE TERMEN ZIJN VAN BELANG BIJ HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE EN WAAROM?

KOEL EN VERWARM CAPACITEIT VAN MIJN AIRCO

Deze worden bij airco in nederland weergegeven in kW. Wat staat voor koel of verwarmcapaciteit van de unit. Niet te verwarren met het energieverbruik van de unit dat ligt veel lager. Ook kan het zijn dat u de term BTU tegenkomt, 1kW is gelijk aan 3412 btu. In nederland gebruiken we de term btu eigelijk niet meer. 

DE CAPACITEIT VOOR AIRCO MAKKELIJK  BEREKENEN

Om te berekenen hoeveel KW je nodig hebt moet je beginnen met het opmeten van de ruimte in m3 (LxBxH) van de ruimte en dit vermenigvuldig je met 40. Om het makkelijker te maken hierbij even een voorbeeld; ik heb een slaapkamer van 4 meter bij 3 meter en de standaard hoogte van een plafond is 2,60 meter = 31,2m3 dit getal vermenigvuldig ik vervolgens met 40 = 1200watt (1.2kW). U heeft dus een koelcapaciteit van 1,2kW nodig om deze ruimte optimaal te koelen.

Belangrijk om te weten bij het schatten van de capaciteit is, dat het geen exacte wetenschap is. Het is vooral bedoelt als hulpmiddel om te schatten welke capaciteit voldoet om een ruimte optimaal te koelen. Andere factoren die en grote invloed hebben op het maken van de juiste keuze zijn; isolatie, hoeveelheid ramen en zonlicht in de ruimte. Daarnaast is het budget een belangrijke pijler bij het maken van de juiste keuze. Laat u daarom goed adviseren bij het maken van de keuze. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend airco advies.

Het grootste deel van de apparaten is ingeschaald in de volgende groepen;

  • 2.0 kW kleine slaapkamer
  • 2,5 kW
  • 3,5 kW
  • 5 kW
  • 7 kW
  • 9 kW

Zoals eerder besproken zegt het aantal KW iets over de kracht van de installatie. Dit is van belang bij het maken van een keuze. Hoe krachtiger het apparaat, hoe groter de ruimte u kunt koelen/ verwarmen met dit apparaat. Wij kiezen standaard voor 3,5 kW voor uw airco voor thuis. Dit is voldoende voor een grote slaapkamer of een woonkamer. Onze multi split oplossing is 5,0 kW is een perfecte oplossing voor om bijvoorbeeld 2 slaapkamer tegelijk te koelen of te verwarmen. 

ENERGIELABEL VAN UW AIRCO INSTALLATIE VOOR THUIS

Bij het selecteren van de juiste airco is het ook belangrijk om te kijken naar de energieklasse. Dit zegt wat over verbruik en efficiëntie. Dit wordt in alle gevallen uitgedrukt in het label, die u ook kent voor uw witgoed (G tot A+++). Onze start oplossing is een A++ voor koelen en een A+ voor verwarmen. U kunt dus met al onze airco voor thuis oplossingen genieten het ideale klimaat in de zomer als in de winter. Wij adviseren echter minimaal de comfort oplossing als u hem ook in de winter wilt gebruiken. Hiermee voorkomt u verrassingen op uw energie rekening. Onze comfort oplossing is in veel gevallen energiezuiniger dan uw huidige CV installatie. voor een overzicht van alle airco aanbieders start links

GARANTIE

Er bestaan veel airco oplossingen en merken. om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt is het belangrijk dat u kiest voor een oplossing met fabrieksgarantie. Hiermee laat een merk zien dat ze vertrouwen hebben in hun producten. Hoe langer de garantie, hoe meer vertrouwen de fabrikant heeft in zijn eigen producten.
Internetwinkel  

WAAR WIL IK MIJN AIRCO PLAATSEN?

Bij het kiezen van een locatie voor je split airco unit moet je rekening houden met een aantal zaken. Allereerst is het belangrijk dat je bepaald welke ruimte je wilt koelen of verwarmen. Daarnaast moet je rekening houden met een aantal zaken.

Je hebt nu een keuze gemaakt welke ruimte je wilt koelen. Nu moeten we een aantal belangrijke ondewerpen samen doornemen om te onderzoeken wat de beste plek is om de binnen en buiten unit te plaatsen;

Stroomvoorziening voor uw  buitenunit

Deze hebben we nodig om de split unit te voorzien van stroom.Daarbij is het van belang dat de gekozen groep niet vol staat met apparaten. Vaak wordt er voor een airco unit een aparte groep geplaatst.

Je wilt voorkomen dat je heel veel leidingen ziet bij het plaatsen van een airo

De binnen unit dient echter verbonden te worden met de buiten unit met leidingen en stroom. Deze worden weggewerkt in een leidinggoot, maar ik kan me voorstellen dat je die ook niet door je hele huis wilt zien. Zorg er daarom voor dat je vooraf ook hebt nagedacht over de locatie van de buiten unit. Deze kan op een plat dak geplaatst worden of aan de muur gemonteerd worden. Het is ook mogelijk om de buiten unit op een schuin dak te plaatsen met een schuine wand beugel. Een plat dak of een rechte muur geniet echter de voorkeur. Dit maakt het onderhouden van de buiten unit in veel gevallen ook een stuk makkelijker.

Locatie van de binnen unit

De binnen unit moet tenminste 10 cm van het plafond geplaatst worden op een rechte wand. De binnen unit is gemiddeld 30 cm hoog en 87 cm breed. Zorg ervoor dat je de ruimte voor de binnen unit hierop afstemd. Voor een goede luchtcirculatie is het van belang dat de binnen unit niet boven een kast staat. Dit gaat ten koste van de effeciency van het apparaat.

Locatie van de buiten unit

Zoals al eerder aangegeven is het van belang dat de buiten unit rechtop staat en er voldoende ruimte aan de voor en achterkant van de unit beschikbaar voor een goede lucht circulatie. Een plat dak (garage/uitbouw) is daarom uitermate geschikt voor het plaatsen van een buiten unit. Dit maakt ook het onderhouden van de buiten unit gemakkelijk. Het is daarnaast mogelijk om de buiten unit op te hangen aan een muur. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de buiten unit.  

ZELF INSTALLEREN OF UITBESTEDEN

We hebben nu de vraag beantwoord, welke airco heb ik nodig. Dan rest ons nog te kijken naar de installatie, heeft u hier al over nagedacht? Er bestaan een mogelijkheid om een groot deel van de installatie van uw airco voor thuis zelf uit te voeren. Kijk voor een goed overzicht of hulp bij installatie op onze zelf airco installeren pagina. Houdt er wel rekening mee dat het aansluiten van het apparaat uitgevoerd moet worden f-gassen gecertificeerde monteur. Ook daar helpen bij u graag bij, neem contact met ons op om een afspraak te maken. Een groot deel van de airco installatie bedrijven heeft moeite met het uitvoeren van een aansluiting als de klant de unit zelf heeft opgehangen om de volgende redenen;

  • Bij aankomst blijkt vaak dat het ophangen van de unit niet helemaal waterpas is, of dat leidingen van de binnenunit te ver doorgebogen of beschadigd zijn.
  • Tijdens het uitvoeren van de opdracht komt de installateur tot het inzicht dat de leidingen niet zijn afgedopt of dat er vocht in de leidingen zit. Ook zien we vaak dat gebruik is gemaakt van standaard leidingmaten, vaak te korte of te lange leidingen.
  • Klanten zijn een deel van de installatie vergeten aan te leggen. Dit zorgt vaak voor erg veel extra werk.
  • Als je als klant leidingen wilt kopen is dit vaak duurder dan leidingen op een rol. Het is daarom in veel gevallen net zo duur om de installatie uit te laten voeren door een airco installatiemonteur.

Vraag jezelf daarom voor je eraan begin af, kan ik het zelf. Ook wij kunnen in dit geval niet garant staan voor een lange levensduur van uw apparaat.

Meer informatie over f-gassen monteurs kunt u vinden door te klikken op de volgende link.

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!