STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Wel of geen airco aan in coronatijd? Zo koel je veilig af in de hitte

Vraag jij je ook af of airco nu goed of slecht is voor de verspreiding van Corona? Ook wij vroegen het ons af. Daarom zijn we voor onze klanten op onderzoek uitgegaan, om jullie een duidelijk antwoord te kunnen geven op de belangrijkte vragen.

 

In het kort kunnen we het opdelen in twee onderwerpen. Airco voor thuis en corona en airco op kantoor en Corona. Hieronder de belangrijkste punten op een rij.

Ventilatie en het coronavirus zijn al een tijd lang onderwerp van discussie. Nu we midden in een hittegolf zitten is het actueler dan ooit. Want is het nog wel verstandig om thuis je airco aan te zetten? Ventilatiedeskundige Peter Uges geeft advies.

Eerder deze week bleek nog dat bij een grote corona-uitbraak in een verpleeghuis de ventilatie een van de oorzaken was. In de airco van de gemeenschappelijke huiskamers werden virusdeeltjes gevonden. Het roept de vraag op wat verstandig is om zelf te doen.

Verse lucht het meest belangrijk

“Ja en nee”, zo antwoordt Uges op de vraag of de airco aanzetten nu een goed idee is. “Een airco gebruiken mag, zolang je het huis maar goed ventileert. Ventileren met 100 procent buitenlucht is belangrijk om corona buiten de deur te houden. Dus haal verse buitenlucht naar binnen en voer de oude lucht af.” De beste ventilatie is een automatische verse-luchttoevoer. In nieuwe huizen wordt vaak automatisch lucht afgevoerd en aangevoerd. In oudere huizen is er alleen luchtafvoer. Open dan de ventilatieroosters om verse lucht naar binnen te brengen.

“Men moet met een airco in een gemeenschappelijke ruimte kiezen tussen twee kwaden”, legt Uges uit. “Niet koelen waardoor het in de ruimte erg warm wordt. Of wel koelen waardoor virusdeeltjes mogelijk worden verspreid. Beiden wil je niet: het is een duivels dilemma.” lees verder   

Kan ik op kantoor besmet raken met het coronavirus? Die vraag speelt nu meer Nederlanders weer op kantoor gaan werken. Steeds vaker op verzoek van de baas, in andere gevallen omdat het gewoon weer eens kan en gezellig of lekker rustig is. In al die kantoren gelden de bekende coronaregels: anderhalve meter afstand houden en letten op hygiëne. Aanvullend zijn er misschien looplijnen aangebracht op de vloer. Maar hoe zit het met de airco, die op warme dagen overuren draait. Kan die kunstmatige luchtstroom virusdruppeltjes verspreiden?

Kan airco op kantoor zorgen voor extra corona besmettingen?

Daarvoor moet eerst een andere vraag worden beantwoord. Namelijk: kan het coronavirus zich door de lucht verplaatsen? De meeste druppels die iemand naar buiten niest of hoest zijn zo zwaar dat ze op de grond vallen. Maar hele kleine druppeltjes virus – ook wel aerosolen genoemd – kunnen blijven zweven. Inmiddels zijn er overtuigende aanwijzingen, beschreven in buitenlandse studies, dat virusdruppeltjes gedurende langere tijd (uren) in de lucht kunnen blijven hangen.

Het klimaat binnenshuis, zeker indien de lucht wordt geconditioneerd, is gunstig voor virusoverdracht zegt viroloog Louis Kroes van het UMC in Leiden. Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet onderbouwt die stelling. 

Stel dat het virus blijft zweven in een gunstig binnenklimaat, waarvoor dus aanwijzingen zijn, kan het virus dan van het ene computerblok naar het andere blok zweven, voortgestuwd door de airconditioning van een gebouw? bron

 

Kan airco thuis zorgen voor extra corona besmettingen?

Het grote verschil tussen het kantoor en thuis is, dat je thuis niet met veel collega’s bij elkaar zit. Je kan dus niet besmet worden door collega’s of rond vliegende virusdeeltjes. Daarnaast zorgt airco voor de filtering van de lucht in je huis en een continue stroom van schone lucht van buiten.

 

geinterseerd in een airco oplossing voor thuis, neem dan contact met ons op. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze. 

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!