STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Een airco thuis installeren in 24 stappen

TIPS VOOR ZELFSTANDIG EEN AIRCO INSTALLEREN

Airco installeren (airconditioning) in jouw huis kan een aangename verbetering zijn in de woonomstandigheden in de lente en zomer. Met behulp van de volgende tips kan je zelf jouw airco installeren.

STAP 1: KIES DE JUISTE LOCATIE VOOR DE AIRCONDITIONING

De airco die aan de binnenkant van de muur komt moet minimaal 15 centimeter van het plafond worden geplaatst voor goede luchtcirculatie.

Zorg ervoor dat hij geplaatst wordt op een stevige muur zonder leidingen, de buitenunit zal hoogstwaarschijnlijk ook op deze muur geplaatst gaan worden.

STAP 2: HET BEVESTIGEN VAN DE BINNENUNIT

Monteer de beugel van de binnenunit aan de bestemde muur. Zorg ervoor dat deze goed waterpas staat want je wilt niet dat de airco dadelijk scheef aan de muur hangt

Hang de binnenunit voorzichtig op de beugel en teken de contouren van de rechterhoek van de binnenunit af met een potlood.

Verwijder de binnenunit en boor een gat (65mm) in de muur binnen de afgetekende rechteronderhoek.

Trek alle leidingen die gekoppeld zitten aan de binnenunit door de muur en bevestig de binnenunit op de beugel.

STAP 3: HET BEVESTIGEN VAN DE BUITENUNIT

Plaats de beugel van de buitenunit aan de buitenkant van de desbetreffende muur. Maak hem waterpas en bevestig ook een afdekkoof en muurkap om het geheel er later netter uit te laten zien.

Plaats de buitenunit op de beugel. Mocht er geen optie zijn om hem aan de buitenkant aan de muur te hangen, kan de buitenunit ook altijd op een vlakke ondergrond geplaatst worden!

STAP 4: HET AANSLUITEN VAN DE BINNENUNIT AAN DE BUITENUNIT

LET OP; deze stap dient uitgevoerd te worden door een f-gassen monteur.

Monteer de koelleidingset met behulp van wartels aan de uiteinden van de aansluitingen die vanuit de binnenunit komen. Draai ze stevig vast zodat er niks gaat lekken.

Sluit de koelleidingen aan op de buitenunit en draai wederom de wartels stevig vast.

Na de koelleidingen moet je de de stuurkabel van de binnenunit nog aansluiten op de buitenunit. Doe dit volgens de numering!

STAP 5: DE LAATSTE STAPPEN VAN DE AIRCO INSTALLEREN

Open de imbuskranen en plaats de afdekkingen op de kap. Als het goed is ziet het geheel er nu netjes uit en een airco installeren is gelukt!

Stap 1

Zodra we de plaats hebben gekozen waar we de interne unit zullen plaatsen, zullen we controleren of er geen leidingen of kabels in het gebied zijn die we kunnen beschadigen bij het boren, met de metaaldetector.

 

Stap 2

Vervolgens presenteren we de beugel op de muur, niveau en markeer de bevestigingspunten met een potlood.

 

 

 

Stap 3

We boren de gaten met de boor en een betonnen boor beetje van dezelfde diameter als de pluggen die we zullen gebruiken om de steun te houden; in ons geval van 6 mm.

 

 

Stap 4

Met behulp van een hamer introduceren we de uitbreidingspluggen.

 

 

 

Stap 5

We vervangen de bit door de juiste punt en bevestigen de plaat aan de muur met een paar pluggen die de kit al bevatten.

 

 

Stap 6

Nu zullen we een 65 mm door gat naast de beugel moeten maken om de verbindingsbuizen te naar buiten te kunnen plaatsen. We markeren het met een potlood met een stuk buis als sjabloon.

 

Stap 7

Met de boor uitgerust met een extra lange boorbit van 22 mm maken we het gat.

 

 

 

Stap 8

Na het legen van de cirkel met de boor en boor bit, zullen we het werk af met behulp van een hamer en beitel.

 

 

 

Stap 9

Om de buizen en de elektrische kabel gemakkelijker naar buiten te kanaliseren, zullen we in het gat een PVC-buis van lengte plaatsen die gelijkwaardig is aan de dikte van de wand.

 

Stap 10

Met behulp van een hamer introduceren we de uitbreidingspluggen.

 

 

 

Stap 11

We vervangen de bit door de juiste punt en bevestigen de plaat aan de muur met een paar katapulten die de kit al bevatten.

 

 

Stap 12

Om de buitenunit te installeren, zal het eerste ding zijn om een goot op de gevel te zetten om de kabels en buizen te verhullen. We boren wat gaten met de boor en een betonnen boor.

 

Stap 13

Na het aansluiten van de pluggen met de katapulten, steken we ze in de gaten bij hamerslag.

 

 

 

Stap 14

Vervolgens schroeven we ze permanent met de schroevendraaier boor voorzien van de juiste tip.

 

 

Stap 15

Om de buizen aan het buitenapparaat te bevestigen zullen we enkele uitbreidingen moeten maken. Om dit te doen, zullen we de uiteinden van de koperen buizen met behulp van een beslag knopen of verbreden.

 

Stap 16
LET OP; 
Stap moet uitgevoerd worden door een Fgassen monteur

Daarna moeten we de zuigbuis overhevelen om vloeistofretouren te voorkomen. Om dit werk te doen zullen we gebruik maken van een twister.

 

 

Stap 17
LET OP; 
Stap moet uitgevoerd worden door een F-gassen monteur

Wanneer we de buis hebben gevormd, schroeven we deze in het gaskanaal door de moer stevig aan te draaien. We zullen ook de andere koperen buis aansluiten op de koelvloeistofbuis.

 

Stap 18

Na het plaatsen van de buizen, beschermen we ze met een isolerende slang om ze te beschermen tegen temperatuur- en regenveranderingen.

 

Stap 19

Steek het netsnoer en de twee buizen in de goot en doe het deksel.

 

 

 

Stap 20
LET OP; 
Stap moet uitgevoerd worden door een F-gassen monteur

Nu zullen we de splices van de buizen in de buitenunit maken, de moer eerst met onze hand schroeven en daarna strak aanspannen met de twee toetsen.

 

 

Stap 21

We maken ook de elektrische aansluitingen, het invoegen van elke paal in de bijbehorende terminal en we zullen de katapulten strak aanspannen met behulp van de elektrische schroevendraaier.

 

Stap 22
LET OP; 
Stap moet uitgevoerd worden door een F-gassen monteur

Zodra de koel- en elektrische aansluitingen zijn gemaakt, zuiveren we de buizen, dat wil zeggen, we legen de lucht zodat de koelvloeistof zonder enig probleem kan circuleren.

 

Stap 23

Tot slot verzegelen we de plastic buis met polyurethaanschuim, zodat er geen lekken zijn en controleren we of de installatie goed werkt.

 

Stap 24

Klaar voor gebruik! Met de installatie van airconditioning houden we ons huis op de juiste temperatuur

 

 

 

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!