STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Airco Onderhoud

Waarom is onderhouden van uw airco systeem belangrijk?

Een airco systeem is de ideale manier om in de zomer thuis wat verkoeling te krijgen. Wanneer je een airco hebt gekocht wil je daarom zo lang mogelijk genieten van je aankoop. Regelmatig airco onderhoud doet dan wonderen. Airco onderhoud is overigens niet alleen goed voor de levensduur van de airco. Het is ook nog eens goed voor jouw gezondheid. Zo voorkom je vervelende klachten zoals verkoudheid, keelpijn, traanogen en geïrriteerde luchtwegen.

Bij het plaatsen van de airco krijg je garantie. In veel gevallen geldt deze garantie alleen wanneer je ook regelmatig onderhoud laat uitvoeren. Doe je dit niet en gaat de airco kapot? Dan krijg je dus niets vergoed.

Het ligt voor de hand dat airco onderhoud de levensduur van je airco verlengt. Dit betekent dus dat je minder snel hoeft te investeren in een nieuwe airco. Toch is dit niet de enige reden dat het belangrijk is om airco onderhoud uit te laten voeren. Het is ook beter voor je gezondheid. Een airco zonder onderhoud, produceert binnen de kortste keren schimmels en bacteriën. Deze schimmels blaast de airco vervolgens in jouw woon- of slaapkamer. Met airco onderhoud voorkom je dit.

Airco onderhoud is een klus die je sowieso deels moet uitbesteden. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat belangrijke onderhoudswerkzaamheden zoals het bijvullen van de airco en het vacumeren (onttrekken van onder andere lucht en waterdamp) alleen door erkende vakmannen mag gebeuren. Je herkent deze vakmannen aan de toevoeging STEK gecertificeerd. STEK staat in dit geval voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Op de website van STEK vind je meer informatie over de bijbehorende wet- en regelgeving.

Gebruik jij je airco ook om het huis te laten verwarmen? Dan is het aan te raden om de vakman twee keer per jaar uit te nodigen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

 

airco slaapkamer

onderhouds- afspraak maken

Wij nemen graag conact met u op om een afspraak te plannen. Laat uw telefoonnumer achter en wij bellen u terug.

EENMALIG AIRCO ONDERHOUD

Heb je geen zin om aan vaste kosten vast te zitten voor het airco onderhoud? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor eenmalig onderhoud. Jij bepaalt dan zelf wanneer je de monteur langs laat komen voor het airco onderhoud. Het is wel verstandig om alsnog minimaal een keer per jaar airco onderhoud uit te laten voeren. Zorg er in ieder geval voor dat je niet wacht tot je airco systeem het niet meer goed doet. Dan ben je te laat voor het airco onderhoud en is je airco eigenlijk toe aan een reparatie.Kiest u liever voor een eenmalige onderhoudsbeurt of storingsbeurt, dan rekenen wij de volgende tarieven;

 • Voorrijkosten € 60,-
 • Werkzaamheden standaard onderhoud 45 min. € 80,-
 • Per 15 min etra werk €20,-
Het is helaas niet mogelijk om vooraf een indicatie te geven van de totale kosten. Deze zal de monteur voor start werkzaamheden met u bespreken. Standaard onderhoud bevat in ieder geval;
 1. Controleren drukken in het systeem.
 2. Schoonmaken filters.
 3. Controlen temperaturen van het systeem.
 4. Waar nodig bijvullen koudemiddel.

ONDERHOUDSCONTRACT AIRCO FRISOS

Bij een onderhoudscontract komen we jaarlijks langs en voeren we de volgende werkzaamheden standaard uit;

 1. Controleren drukken in het systeem.
 2. Schoonmaken filters.
 3. Controlen temperaturen van het systeem.
 4. Waar nodig bijvullen koudemiddel.
 5. Extra werkzaamheden t.b.v. werking van het systeem binnen de garantie van de leverancier.

Het grote voordeel van een airco onderhoudscontract van Frisos is dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dit is mogelijk voor alle installatie die zijn gerealiseerd door Frisos. Voor installaties die zijn gerealiseerd door andere partijen geldt dat we eerst komen kijken om te bepalen of de installatie op de juiste wijze is gerealiseerd. 

Onderhoudscontract

Neem contact met ons op, wij nemen graag de mogelijkheden met u door!

Groot airco onderhoud

Heb je geen onderhoudscontract voor regelmatig airco onderhoud? Plan dan minimaal eens in de twee jaar een groot airco onderhoud. In het airco systeem zit koudemiddel dat ook bij een optimale werking van de airco afneemt. Dit komt onder andere door het verdampen van de vloeistof. Bij het groot airco onderhoud vult de vakman het koudemiddel weer bij. Wanneer je deze klus te lang uitstelt, neemt de werking van de airco af. Als je echt lang wacht, koelt de airco zelfs helemaal niet meer.

Naast dat de werking van de airco minder is, merk je het ook in je portemonnee. De airco heeft een veel lager rendement. Dit wil zeggen dat hij langer en meer energie verbruikt om de gewenste temperatuur te bereiken. En dit merk je dus aan je energierekening.

De vakman gaat bij een groot airco onderhoud als volgt te werk voor het (bij)vullen van het koudemiddel:

Hij verwijdert het oude koudemiddel uit de airco. Vervolgens zorgt hij dat alle vocht uit de leidingen gaat (vacumeren). Daarna controleert hij of alle verbindingen nog naar behoren werken. Met een speciale vloeistof controleert hij het volledige systeem op lekkages. Is er geen lekkage? Dan is de vakman bij de volgende stap van het airco onderhoud: het vullen van het koudemiddel. Tot slot controleert hij of de druk van de airco nog goed is en of de temperatuur klopt. Hij gaat niet weg voordat hij zeker weet dat alle beveiligingen van het systeem weer naar behoren werken.

 

Onderhoud airco thuis: dit kun je zelf doen

Wanneer je een beperkt budget hebt, wil je het liefst niet teveel geld uitgeven aan de airco onderhoudskosten. Aan sommige kosten voor het airco onderhoud kun je niet ontkomen, maar je kunt natuurlijk zelf wel iets doen. Zo beperk je de tijd dat de vakman bij jou aan het werk is. En dit merk je aan de airco onderhoudskosten.

 1. Zorg dat de airco goed zijn werk kan doen.
 2. Sluit ramen, deuren en gordijnen. Zo kan de warme lucht en het zonlicht niet direct in de kamer komen. En kan de airco sneller koelen.
 3. Stofzuigen geeft extra veel warmte in een kamer. Stel het stofzuigen daarom uit tot een moment dat het wat koeler is.
 4. Plaats de airco in een ruimte waar hij ook daadwerkelijk kan koelen. Een airco met een beperkt vermogen in een grote ruimte zetten, heeft geen zin. De airco krijgt de ruimte simpelweg niet koel.
 5. Wanneer je de airco gaat schoonmaken, gebruik je eerst een vochtige en daarna een droge doek. Gebruik nooit water bij het airco onderhoud in verband met je eigen veiligheid.
 6. Zuig bij het airco onderhoud de stoffilters regelmatig. Let er goed op dat je de filters van buitenaf zuigt. Anders heb je een grote kans dat het stof in de airco terecht komt. Hierdoor gaat de airco slechter werken en het is ook nog eens niet goed voor je gezondheid.

Laat uw nummer achter
Wij bellen u!

wij bellen u vandaag nog terug!

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!