STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Van het gas af met Airconditioning! hoe dan?

Verwarmen met airconditioning

De moderne airconditioning kan zowel koelen als verwarmen. Het verwarmen met airconditioning kent een aantal voor- en nadelen.

De voordelen

Het verwarmen met airconditioning kent een aantal voordelen:

  • Airconditioning-systemen zijn energiezuinig. Door de hoge rendementen van de warmtepomp kan energiezuinig verwarmd worden.
  • Het verwarmen met airconditioning zorgt ook direct voor een goede ventilatie.
  • Het luchtvochtigheid gehalte wordt op peil gehouden door de airconditioning.
  • Het airconditioning-systeem kan in de zomer worden gebruikt voor koelen.

De nadelen

Het gebruik van airconditioning voor verwarmen kent slechts een enkel nadeel:

  • Het aanvragen van een omgevingsvergunning  is nodig voor het plaatsen van een buiten-unit, dit is echter slechts nodig bij grote projecten.

Over het verwarmen met airconditioning bestaan een aantal misverstanden, die vaak als nadelen genoemd worden:

  • Het verwarmen van meerdere ruimten/kamers is niet mogelijk.
  • Het is duurder dan verwarmen met CV.
  • Het werkt niet als het buiten echt koud is.

Dit zijn nadelen die niet legitiem zijn. De kosten zijn niet hoger dan die van een CV installatie, integendeel zelfs. Daarnaast is het, met het juiste systeem, uitstekend mogelijk om per kamer een ander binnenklimaat te creëren. Wat betreft de buitentempratuur is het wel belangrijk om erop te letten wat het rendement is van de buitenunit wanneer de buiten temperatuur -15 is. Dit zal per systeem verschillen.

Het verwarmen van meerdere ruimten/kamers

Het verwarmen van meerdere ruimten/kamers kan met behulp van een multi-split airconditioning. Hierdoor kan de temperatuur in iedere individuele ruimte afzonderlijk worden geregeld, wat eigenlijk een voordeel biedt tegenover een CV. De kamer temperatuur kan tot op de graad nauwkeurig worden afgestemd.

Kosten

Het wordt vaak gezegd dat airconditioning duurder is dan verwarmen met CV. Airconditioning-systemen zijn echter sterk verbeterd in de loop der tijd en een stuk energiezuiniger geworden. Daardoor hoeft een Airconditioning-systeem niet meer onder te doen voor een CV installatie. Onze A+++ oplossing zijn in veel gevallen energiezuiniger dan uw CV installatie.

Het verwarmen met airconditioning bij lage temperaturen

Het verwarmen met de airco kan tot buitentemperaturen van -15°C. Het is geen enkel probleem om in Nederland een ruimte met behulp van een airconditioning te verwarmen. Zeker met een energiezuinige airco is het interessant om een airco te gebruiken als verwarming. Met de zeer hoge rendement en de mogelijkheid om te koelen én verwarmen is een airconditioning die als verwarming kan werken een zeer goede energie bron in Nederland. Waardoor de cv installatie in veel gevallen zelfs vervangen kan worden.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!