STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

AIRCO VOOR THUIS FAQ

Zoveel vragen over airco voor thuis! Wij helpen u graag met het vinden van antwoorden. Een overzicht van de meest gestelde vragen over airco oplossingen voor thuis vindt u hier in deze FAQ. Wij proberen met een simpele uitleg antwoord te geven op al uw vragen.

Welke airco heb ik nodig?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk een aantal vragen te beantwoorden. In onderstaande schema staat daarom heel simpel uitgelegd welke factoren van belang zijn en welke oplossing hier het beste bij past.

AANTAL M2 > KW      

Bij een kleine woonkamer of grote slaapkamer is 2,5kW voldoende. Voor een gemiddelde woonkamer heb je voldoende aan 3,5kW

KOELEN > ENERGIELABEL       

Het energielabel zegt direct iets over het verbruik, dus hoe hoger de score hoe zuiniger het apparaat. A+++ is het hoogst haalbare.

VERWARMEN > ENERGIELABEL

Het energielabel zegt direct iets over het verbruik. Het is hierbij van groot belang om rekening te houden met uw bestaande CV oplossing, pas bij een energielabel A++ (verwarmen) kan de airco goedkoper zijn dan uw CV installatie.

GARANTIE > FABRIEKSGARANTIE 

 Er zijn veel fabrikanten van airco units. Je kan niet zeggen dat de ene beter is dan de ander. Wat je wel kan zeggen is dat er een verschil zit in de fabrieksgarantie (hoeveel vertrouwen heeft een merk in zijn eigen producte). Daarom selecteren wij alleen merken met minimaal 6 jaar fabrieksgarantie.

AANTAL RUIMTES > SINGLE-SPLIT OF MULTI-SPLIT        

Dit zegt wat over het aantal binnenunits die u wilt aansluiten op de buitenunit. Als u, uw woon en slaapkamer wilt koelen/verwarmen is het verstandig om een multi-split unit aan te schaffen. Uw buitenunit is dus vaak krachtig bij een multi-split unit om beide ruimtes tegelijk te kunnen koelen en of verwarmen.

 

Wat kost vaste airco voor thuis?

Een vaste airco voor thuis is al mogelijk vanaf €499. De prijs van je airco hangt af van het soort airco dat je kiest en de gewenste ruimte die jij gekoeld wil hebben. We vertellen u hier graag meer over op deze pagina

Kan ik ook verwarmen met een airco?

Bij airco denken we vaak aan het verkoelen van een ruimte. Het is steeds vaker gebruikelijk om ook een ruimte te verwarmen met airco. Dit is in een aantal gevallen zelf energiezuiniger dan bestaande CV installaties. Een airco is ook een goed alternatief om daarom in de toekomst uw huis te verwarmen zonder gas.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van mij airconoditioning?

We onderscheiden de Binnen unit en Buiten unit in dit antwoord. De Binnen unit kunt u overal in huis plaatsen. Het is voor de installatie wel makkelijker als u kiest voor een beperkte afstand tussen de binnen- en buitenunit (3,5 meter). Voor de buitenunit moet u rekening houden met regelgeving in uw gemeente. Het is niet altijd toegestaan om de buitenunit aan de straatzijde te plaatsen. De buitenunit op hoogte plaatsen zorgt er vaak voor dat de unit dichter in de buurt hangt van uw binnen unit. Ook is de kans op beschadiging beduidend lager als de unit niet te dicht bij de grond geplaatst wordt.

Hoe moet ik mijn airco voor thuis installeren?

Het is mogelijk om uw airco zelf te installeren. Klik hier voor de stap voor stap handleiding. Het is in Nederland verplicht om het aansluiten uit te laten voeren door een f-gassen gecertificeerde monteur. Dit geldt niet voor de zogenaamde gesloten klik en go systemen.

Mag ik mijn airco voor thuis zelf installeren?

Het plaatsen van het binnen en buitendeel mag iedereen, Echter, koeltechnische handelingen, d.w.z. het monteren/solderen van de leidingen en alle handelingen met m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende monteurs uitgevoerd worden.

Wat kost de installatie van airco?

De kosten voor de installatie hangen erg af van de complexiteit van de installatie. Wij hanteren standaard een tarief van €500 voor een single split unit en €700 voor een dual split unit. Als er veel ruimte tussen de binnen en buiten unit zit of we moeten door een betonnen muur heen, kan dat tot extra kosten leiden. Wij doen dit overigens altijd in goed overleg met onze klanten.

Wat is BTU?

De British thermal unit (BTU of Btu) is een eenheid van energie die gebruikt wordt in de Verenigde Staten. Ook komt men deze eenheid nog sporadisch tegen in het Verenigd Koninkrijk, in de context van oude koelsystemen en verwarmingssystemen. Wij kijken vooral naar het aan kW om te bepalen of de airco unit groot genoeg is om de gewenste ruimte te koelen of te verwarmen.

Waarom moet ik mijn airco vacumeren?

Vacumeren is een belangrijk onderdeel van een airco servicebeurt. Door goed vacumeren verwijder je vocht en NCG (niet condenseerbare gassen) zoals stikstof en zuurstof. Dat vacumeren moet diep en lang genoeg, anders kan het achtergebleven vocht het koudemiddel en de olie verzuren.

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!