STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Verwarmen met airco

KAN IK VERWARMEN MET MIJN AIRCO?

Verwarmen kan met alle airco’s die in Nederland verkocht mogen worden. Het is in Nederland verboden om airco’s te verkopen als ze niet kunnen verwarmen naast koelen. Je komt helaas zo nu en dan nog een partij tegen die alleen airco’s verkoopt die kunnen koelen.

IS HET NU GOEDKOPER OM TE VERWARMEN MET EEN AIRCO?

Het is in een aantal gevallen goedkoper om te verwarmen met een airco, gebruik je bijvoorbeeld een elektrische kachel? Dan is het in bijna alle gevallen goedkoper om te verwarmen met een airco. Ook als je een goed geïsoleerd huis hebt en eigenlijk alleen de verwarming in de woonkamer gebruikt is het verwarmen met een airco goedkoper.

WAAROM ZEGGEN VEEL BEDRIJVEN DAN DAT HET ENERGIEZUINIGER IS?

Als je vergelijkt hoeveel energie er wordt omgezet met een airco, vergeleken met een CV installatie, lijkt het alsof de airco installatie energiezuiniger is dan je CV installatie, weergegeven in “SCOP”. Het grote verschil is de manier waarom de warmte wordt afgegeven aan de ruimte.

Je CV installatie geeft warmte af aan het water in je radiatoren. Daardoor verwarm je, mits je alle ruimtes wilt verwarmen, energiezuiniger met een CV installatie. Enerzijds omdat het water door alle radiatoren loopt en anderzijds omdat je CV installatie water verwarmt en water de warmte langer vasthoudt dan lucht. Verwarm je echter altijd maar 1 ruimte in je huis, dan is in veel gevallen een airco met een SCOP waarde boven de 4,5 energiezuiniger dan je CV installatie

HOE ZIT HET DAN MET DIE GASPRIJZEN?

De prijs van gas is in de afgelopen maanden flink gestegen. Daar waar een m3 gas in de zomer nog gemiddeld 80 cent kostte, kost deze nu 1,90, dat is meer dan een verdubbeling van de prijs. We zien daarnaast dat ook de elektriciteitsprijs stijgt maar deze stijgt minder snel. Met de huidige gasprijzen is het altijd het overwegen waard om een airco aan te schaffen.

Zo kan je zelf bepalen welke energiebron je gebruikt om je huis te verwarmen en kan je daarnaast in de zomer je woonruimte koelen. We zien de gasprijs nu weer een beetje dalen maar de verwachting is dat de prijsschommeling in de gasprijs een blijvend probleem is.

LIEVER HELEMAAL VAN HET GAS AF? OVERWEEG DAN HET PLAATSEN VAN EEN WARMTEPOMP!

Omdat een warmtepomp net als een CV installatie de warmte afgeeft aan water heb je de voordelen van beide systemen. Hou er daarbij wel rekening mee dat de initiële investering vaak hoger is en daarmee ook de terugverdientijd. Ook kan je vaak niet koelen met een warmtepompsysteem.

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!