STEK gecertifieerde monteurs Gratis projectadvies Betalen na installatie Ook voor onderhoud kunt u bij terecht

Frequently Asked Questions Airco thuis

veel gestelde vragen over airco voor thuis, mocht uw antwoord het niet tussen staan neem dan vrijblijvend contact met ons op

Wat kost de installatie van een airco bij mij thuis?

De kosten voor de installatie hangen erg af van de complexiteit van de installatie van uw airco thuis. Wij hanteren standaard een tarief van €500 voor een single split unit en €700 voor een dual split unit. Als er veel ruimte tussen de binnen en buiten unit zit of we moeten door een betonnen muur heen, kan dat tot extra kosten leiden. Wij doen dit overigens altijd in goed overleg met onze klanten.

Waar staat BTU voor?

De British thermal unit (BTU of Btu) is een eenheid van energie die gebruikt wordt in de Verenigde Staten. Ook komt men deze eenheid nog sporadisch tegen in het Verenigd Koninkrijk, in de context van oude koelsystemen en verwarmingssystemen. Wij kijken vooral naar het aan kW om te bepalen of de airco unit groot genoeg is om de gewenste ruimte te koelen of te verwarmen.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van een airco thuis?

We onderscheiden de Binnen unit en Buiten unit in dit antwoord. De Binnen unit kunt u overal in huis plaatsen. Het is voor de installatie wel makkelijker als u kiest voor een beperkte afstand tussen de binnen- en buitenunit (3,5 meter). Voor de buitenunit moet u rekening houden met regelgeving in uw gemeente. Het is niet altijd toegestaan om de buitenunit aan de straatzijde te plaatsen. De buitenunit op hoogte plaatsen zorgt er vaak voor dat de unit dichter in de buurt hangt van uw binnen unit. Ook is de kans op beschadiging beduidend lager als de unit niet te dicht bij de grond geplaatst wordt.

Hoe moet ik een airco thuis installeren?

Het is mogelijk om uw airco zelf te installeren. Klik hier voor de stap voor stap handleiding. Het is in Nederland verplicht om het aansluiten uit te laten voeren door een f-gassen gecertificeerde monteur. Dit geldt niet voor de zogenaamde gesloten klik en go systemen.

Waarom moet ik mijn airco vacuümmeren?

Vacumeren is een belangrijk onderdeel van een airco servicebeurt. Door goed vacumeren verwijder je vocht en NCG (niet condenseerbare gassen) zoals stikstof en zuurstof. Dat vacumeren moet diep en lang genoeg, anders kan het achtergebleven vocht het koudemiddel en de olie verzuren.

Mag ik mijn airco bij mij thuis zelf installeren?

Het plaatsen van het binnen en buitendeel mag iedereen, Echter, koeltechnische handelingen, d.w.z. het monteren/solderen van de leidingen en alle handelingen met m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende monteurs uitgevoerd worden.

Kan ik mijn huis verwarmen met een airco?

Bij airco denken we vaak aan het verkoelen van een ruimte. Het is steeds vaker gebruikelijk om ook een ruimte te verwarmen met airco. Dit is in een aantal gevallen zelf energiezuiniger dan bestaande CV installaties. Een airco is ook een goed alternatief om in de toekomst uw huis te verwarmen zonder gas.

Wat kost een airco voor thuis?

Een vaste airco voor thuis is al mogelijk vanaf €499. De prijs van je airco hangt af van het soort airco dat je kiest en de gewenste ruimte die jij gekoeld wil hebben. We vertellen u hier graag meer over op deze pagina.

Welke airco heb ik thuis nodig?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk een aantal vragen te beantwoorden. In onderstaande schema staat heel simpel uitgelegd welke factoren van belang zijn en welke oplossing hier het beste bij past. Op onze homepagina hebben we de beste oplossing al voor u op een rij gezet.

Aantal m2 > kW       

Bij een kleine woonkamer of grote slaapkamer is 2,5kW voldoende. Voor een gemiddelde woonkamer heb je voldoende aan 3,5kW

Koelen > Energielabel        

Het energielabel zegt direct iets over het verbruik. Hoe hoger de score hoe zuiniger het apparaat. A+++ is het hoogst haalbare.

Verwarmen > Energielabel 

Het energielabel zegt direct iets over het verbruik. Het is hierbij van groot belang om rekening te houden met uw bestaande CV oplossing. Pas bij een energielabel A++ (verwarmen) kan de airco goedkoper zijn dan uw CV installatie.

Garantie > Fabrieksgarantie          

Er zijn veel fabrikanten van airco units. Je kan niet zeggen dat de ene beter is dan de ander. Wat je wel kan zeggen is dat er een verschil zit in de fabrieksgarantie (hoeveel vertrouwen heeft een merk in zijn eigen producte).

Aantal ruimtes > Single-split of multi-split         

Dit zegt wat over het aantal binnenunits die u wilt aansluiten op de buitenunit. Als u, uw woon en slaapkamer wilt koelen/verwarmen is het verstandig om een multi-split unit aan te schaffen. Uw buitenunit is vaak krachtig bij een multi-split unit om beide ruimtes tegelijk te kunnen koelen en of verwarmen

Airco Keuzehulp

Beantwoord een paar vragen en wij helpen je graag verder!